Peer review

Deelnemende praktijken aan Stichting Keurmerk Fysiotherapie (SKF) conformeren zich aan deelname aan peer reviews. Wij onderschrijven de visie van SKF dat de beste manier om kwaliteit te stimuleren voortkomt uit intrinsieke motivatie en het leren van elkaar. Daaraan gerelateerd is dat de fysiotherapeut verantwoordelijk is voor het inhoudelijke aspect van de peer review bijeenkomsten en zijn of haar bijdrage hierin.

Organisatie
De peer reviews kunnen door de praktijk zelf worden georganiseerd. Toch kiezen veel praktijken ervoor om de organisatie bij Ivak neer te leggen. Ivak verzorgt de organisatie van intervisie en peer reviews voor meer dan 190 praktijken (peildatum mei 2021). Met betrekking tot de peer reviews draagt Ivak zorg voor:  

- Het samenstellen van de groepen, desgewenst op basis van specialisme, en het delen van deze planning met de praktijk en therapeuten
- De selectie van een coach en stelt SKF voor om de geregistreerde coach aan de groep toe te wijzen;
- Registratie van de peer groepen in PE-online (systeem Keurmerk);
- Het plannen van 4 data voor de 4 bijeenkomsten en de communicatie daarvan naar de groep.

Daar Ivak reeds de meeste taken van de organisator op zich neemt, fungeert de organisator (primus inter pares) binnen de peer review groep als contactpersoon voor SKF en Ivak.

Coach
De Ivak peer-coaches zijn gecertificeerd intervisie coach en hebben daarnaast de bijscholing bij SKF succesvol afgerond.
Om de kennis en kunde van deze coaches te blijven ontwikkelen en om ervaringen met elkaar te delen, organiseert Ivak 2 keer per jaar intervisie voor haar coaches. Daarnaast komen de coaches 2 keer per jaar samen voor het voeren van harmonisatieoverleg zodat praktische zaken met elkaar kunnen worden uitgewisseld. Hierdoor ontwikkelt de kwaliteit van de coach zich zoals middels peer reviews de kwaliteit van de fysiotherapeut zich ontwikkelt.

Vergoeding
Met het uitbesteden van de organisatie bespaar je tijd en word je "praktisch ontzorgd". De vergoeding voor deelname aan peer reviews is € 27,50 (inclusief BTW) per sessie per deelnemer.

Informatie en aanmelden
Wenst u meer informatie te ontvangen of wilt u uw praktijk direct aanmelden, dan kunt u dit kenbaar maken door het invullen van dit formulier. Ivak zal dan zo spoedig mogelijk contact opnemen. Uiteraard zijn wij ook telefonisch bereikbaar via 041 656 0000 of per e-mail: info@ivak.nl.

Enkele praktijken die u, zonder dat Ivak hen hierover heeft geïnformeerd, collegiaal kunt benaderen om te informeren naar onze dienstverlening: 

Ann Taveirne, Centrum Fysiotherapie & Revalidatie, Heerhugowaard
Bakker Training-Therapie, Stiens
Fysio aan 't wad, Baflo
FysioNu, Apeldoorn
Fysiotherapie van Ham, Haarlem
Fyzigo Fysiotherapie, Oude Pekela
Groustra Fysiotherapie, Anna Pauwlona

Meer referenties zijn opvraagbaar!